“Monedele Sadagura “   autor  Mircea Jar
Articol publicat in Revista  patronata de Asociatia Numismatica Romana “Colectionarul Roman“
 Numarul 1 , Noiembrie 2008  www.colectionarul-roman.ro
Articol preluat cu  acceptul atorului,   © Mircea Jar
 ____________________________________________________________________________________
  La 15 aprilie 1769 armata rusa trece Nistrul  incepand primul razboi ruso-turc. La comanda se afla contele Piotr Alexandrovici Rumyantsov (1725-1796) -  devenit  in  1770  dupa  victoria  de  la Kagul  feldmaresal si supranumit  “Zadunaisky”  adica  “ Trans
-Danubian ”. In  septembrie  Iasiul cade, urmat la scurt timp de Bucuresti. Trupele ruse aveau mare nevoie de o solutie pentru aprovizionarea pe plan local si era de la sine inteles ca, cu cat “contributia” Principatelor Moldova si Valahia era mai mare, cu atit mai bine.
 
   Rumyantsov  avea nevoie  rapid de multi bani, insa tot ce avea erau aproximativ 900 tunuri turcesti nefolosibile, capturate la Akkerman, Benderi, Brasov, forturile  dunarene si  Ismail. Probabil  ca  el s-a  gindit  la  solutia  gasita  de contele  P.I. Shuvalov acasa in Rusia intre 1757-1767, care a facut din surplusul de tunuri (unele din ele chiar din perioada Razboiului de 7 ani - adica noi la acea data!) monede de  cupru. Chiar  daca operatiunea lui Shuvalov a produs confuzie si dezordini in randul populatiei, totusi ea a adus statului un  profit curat de  jumatate de milion  de ruble. Tunurile turcesti, Rumyantsov le avea pe gratis. Daca ar  fi  putut  aranja  ca, cheltuielile  armatei  sale sa  fie platite  cu bani  de cupru  facuti  din aceste  tunuri, iar toate incasarile facute de casieria armatei ar fi facute in monede din aur si argint, atunci lucrurile ar fi stat si mai bine.
 
   Rumyantsov nu era un filantrop, el era  un soldat agresiv, care folosea orice mijloace in interesul sau si al armatei sale. Chiar daca  oficial scopul razboiului  a fost eliberarea  celor doua principate  crestine de sub ocupatia otomana, acesta era doar un paravan. Este  greu  de crezut ca  feldmaresalul  nu a  intrezarit  efectele actiunii  sale de topire a tunurilor in monede asupra economiei  Principatelor, insa  e sigur ca acest  lucru nu a  atarnat prea greu in balanta. Plus ca in 1771 victoria asupra turcilor aparea  deja  ca  fiind  certa, asadar  ar fi fost  in stare  sa  depaseasca  orice  probleme  s-ar  fi ivit. Insa  trimiterea  la  sute  de kilometri departare in Rusia a unor tunuri grele  era in afara oricarei  discutii, din cauza  problemelor logistice. Lucrul trebuia facut deci local, pentru ca nici un contractor nu ar fi avut curajul sa  investeasca bani  intr-o asemenea  intreprindere pentru infometata si leftera armata rusa.
 
   Rumyantsov  si-a pus ideile pe hirtie, iar  imparateasa Ecaterina a II-a i-a dat aprobarea. Un speculant local, consilier privat in serviciul   polonez ,  baron  Peter  Gartenberg   si-a  exprimat   interesul  pentru   afacere  .  El   avea  deja   diverse  contracte guvernamentale de colectare a taxelor, inclusiv o concesiune pe taxa asupra sarii.
La 24 februarie  1771 contractul  i-a fost acordat. Monetaria  trebuia instalata la Iasi, iar productia de monede de cupru trebuia furnizata la o rata de 432 bucati a 5 copeici sau 1440 bucati  a 1 copeici, sau 4320 bucati a copeici - dintr-un pud de 40 livre de cupru, adica la o rata de 21 ruble si 60 copeici per pud (1 pud=16,38048kg). El trebuia sa plateasca Divanului (autoritatile civile locale) 7 ruble  pe pudul de  cupru livrat  (cu 2  ruble peste pretul de  piata al cuprului) si  mai trebuia  sa plateasca  o suma de 60.000  ruble  pentru  privilegiul  de  a  fabrica  500.000  ruble. Armata  rusa  ii  livra  metalul  brut , echipamentele  si  lucratorii calificati, totul fiind platit de contractor. Mai trebuia desemnat si un “controlor” care sa urmareasca operatiunea.
 
   Afacerea  nu  a  fost calculata  sa il  falimenteze pe  Gartemberg. In  afara  cheltuielilor, profitul  putea fi  de  pina la 100%, iar cheltuielile  nu  promiteau  sa  fie  excesive. Contractul , scris  in  germana nu  dadea  termene  limita. Iar  in  final , din  motive nespecificate, insa  usor de  inteles, Iasiul nu a ramas  locul convenabil pentru monetarie. Au aparut insa probleme. Piesa de 1 copeici era echivalata convenabil la o para in moneda locala, dar nici moneda de 5 copeici si nici cea de jumatate de copeica nu erau usor de convertit, asa ca in locul lor s-a ales o moneda cu valoarea de 3 copeici (2 parale).
 
   Gartemberg a ales un loc pentru monetarie langa localitatea Sadagora (o traducere slava a  numelui  acestuia) de pe mosia sa din Nordul Bucovinei. Aceste schimbari ne clarifica intentiile sale in  ce  priveste “ corectitudinea ” respectarii  contractului. Au fost pregatite patru modele diferite de probe pentru moneda de 1 copeici - 1 para, ca si unul pentru moneda de 5 copeici. La  moneda  de  5 copeici  se  renuntase  intre  timp, iar  din  probele  de  1 copeici  a  fost  ales  doar  cea care nu purta cifrul imparatesei  Ecaterina a II-a. Feldmaresalul  Rumyantsev, prevazator, a insistat ca  emisiunea sa nu fie  indentificabila in nici un mod si nici  un simbol  cu  Imperiul  Rus. Aceasta  ii lasa  altenativa  sa dezavueze si  sa refuze  acceptarea monedelor de catre trezoreria armatei  ruse. Desenul ales  infatisa  blazoanele  Moldovei si  Valahiei pe o  fata, si iar pe  cealalta valoarea incadrata intr-un patrat. Noile   monede  de  cupru livrate de  Gartemberg trebuiau  primite de Divane in contul armatei ruse, iar acestea (Divanele)  erau   obligate  sa  livreze  armatei   suma  corespunzatoare  in   monede  din  aur sau  argint. Divanele  trebuiau  de asemenea  sa  isi  faca  platile  publice  curente  folosind  monedele  lui  Gartemberg. Impozitele  platite  de populatie trebuiau efectuate  doua  treimi  in  aur si  argint  si o treime  in monede  Sadagura. Banii  din  metale pretioase trebuiau predati armatei ruse.Gartemberg insusi a intirziat cu platile ce trebuia sa le faca spre Divane: primele 10.000 ruble au fost date in iunie 1772 iar urmatoarele  20.000  de-abia  in  mai  1773,  cind  deja  fusesera  batute  aproximativ  450.000  ruble, care  aproape  sufocasera economia locala.
 
   “Controlorul” armatei  de fapt nu a existat niciodata, asa ca Gartemberg a produs monedele si cu abateri de la standardul de greutate. Principatele au fost in  scurt timp inecate in abundenta de cupru supraevaluat, contribuabilii au inceput sa nu-si mai plateasca darile si s-a produs o confuzie fiscala.Feldmaresalul Rumyantsev l-a desemnat ca responsabil oficial cu supervizarea finantelor Principatelor pe generalul maior Rimsky- Korsakov. Cei doi faceau echipa  clasica: seful cel mare care  chipurile nu stie ce se intimpla si nu este raspunzator de  actiunile  subordonatului; Rumyantsov  voia sa aiba cat mai putin de-a face oficial cu inundatia de cupru pe care a provocat-o  in regiune. In iulie  1773 a cerut socoteala trezoreriei armatei pentru acceptarea
a 20.000 ruble in cupru de la un comerciant local contra unei scrisori de credit din Moscova. Mai mult chiar, l-a pus pe Rimsky-Korsakov  sa-l  intrebe  pe  domnitorul  fanariot  al  Moldovei  Ioan  Cantacuzino  de  ce  s-a  acumulat  o  masa  atit  de  mare in trezoreria Divanului (de parca n-ar fi stiut raspunsul!). Pe de o parte, Rumyantsov isi facea griji  despre invazia de  monede de cupru. Pe de alta parte insa, el punea problema  unui al doilea  contract de  emisie, de aceasta data acordat generalului major Melissino. Insa Melissino a  vandut  dreptul  de batere a  monedelor de  cupru  asesorului Papanelopulo, care  la  randul  lui  l-a cedat  lui  Gartemberg - acesta  avand  in  final  un  monopol  largit. In  total, din  august  1771  pana  in  mai  1773, Gartemberg a receptionat  cateva  mii  de  tunuri  turcesti  si  cateva  rusesti  (defecte),  cintarind  peste  30.000  puduri. Acest  metal  a  fost suficient  pentru  emiterea  a  circa  700.000  ruble  in  monede  de  1  si  2  parale la o rata de 21 ruble si 60 copeici per pud (in acelasi  timp, in Rusia rata era de 16 ruble per pud, deci mult mai grele).
 
   Din  noiembrie  1771  pana in  aprilie  1774  Gartemberg  a batut  monede  in valoare  de  681.000 ruble. La capacitate maxima, monetaria scotea mai mult de un milion de monede pe luna. Se pare ca feldmaresalul Rumyantsov  a condos  defectuos armata in razboi. Victoriile de la inceputul campaniei i-au scos pe turci din Principate, insa pacea nu a fost  semnata in 1771, iar lunile de  inactivitate  militara  reflectau se pare  si lipsa  de preocupare  a  guvernului  rus in zona, datorita  problemelor  pe care le aveau  in  Urali  cu  hoardele  lui  Pugaciov. Armata  lui  Rumyantsov  a  fost  chemata  inapoi, iar  turcii au  profitat  si au  trecut Dunarea. Pacea a fost semnata  la 10 iulie  1774  la  Kuciuk-Kainargi, Principatele  au  devenit  autonome, dar  sub  suzeranitate turceasca. Pana la acea  data schema lui  Rumyantsev a  canalizat spre  Rusia o mare parte a aurului si argintului din Principate (plus o parte care a luat cai subterane…). Cuprul a devenit nedorit, neacceptat  in afaceri, proviziile au inceput sa dispara, iar nemultumirea populara a crescut.
 
   Razboiul  si  inflatia  a jefuit  Principatele. Recensamintul  din 1740  evidentiase  in Valahia  145.000 de familii. La  trei ani dupa razboi, in 1777 cu greu au mai  fost  numarate 70.000. A  fost un caz  clasic de  distrugere a  unui  spatiu in “incercarea”  de a-l salva. Inca de la inceputul lui  1774 cuprul  a inceput  sa fie general boicotat la Iasi. Au simtit lucrul acesta si soldatii rusi: solda lor platita in monede de cupru le aducea tot mai  putina slibovita la  taverna. Rimski- Korsakov si Divanele au incercat sa aplice diferite metode care le-au castigat neancrederea  publica si o  admonestare  dura din partea feldmaresalului. “Acceptati doar aur si  argint” a  scris el  lui  R-K, platiti  numai in  cupru. “Asta este  responsabilitatea  voastra  personala, daca nu veti reusi va trebui sa-i spun imparatesei unde este problema”. Debitorii  Divanelor, in special  agricultorii si  crescatorii de vite, continuau
sa taraganeze, arieratele cresteau, sperau sa reziste pina la plecarea rusilor.
 
   Feldmaresalul  era  la  fel  de  hotarat  sa  stoarca  cat mai mult  posibil inainte de a pleca. Lui R-K i s-a spus sa nu ia cupru nici macar de la Gartenberg si sa ii  pedepseasca pe  delicventi, chiar  si cu confiscarea  averilor. A fost din  nou amenintat ca va fi responsabil  personal  pentru arieratele  neplatite. In  consecinta  R-K a  reactionat  energic. Proprietatile  debitorilor  au  fost perchezitionate, s-au  facut  arestari  iar agentii  lui  au  inceput sa conduca perchezitii. Feldmaresalul a trebuit sa il repuna la putere. Cu toate acestea abia s-au strans in jur de 1600 ruble in  metal  pretios. La sfarsitul lui noiembrie Rumyantsov parea a fi concluzionat ca a trecut de stadiul colectarilor  diminuate. Dupa  inca o discutie  despre  confiscare, presiunea  s-a diminuat. Rezistenta pasiva a fermierilor pina la urma a invins.
 
   A mai ramas  doar  datoria  lui  Gartenberg  de  recuperat. El  a folosit  tactici  de intarziere timp de multe luni, de exemplu in iulie  1773  feldmaresalul il  intreba de ce e  atit de incet. In  august 1773  Gartenberg  si-a justificat “vina” sustinand  ca in  acel moment  nu  avea nici un  functionar care  scrie ruseste. Pina  la urma, in  25 noiembrie 1774  Rumyantsov  i-a cerut  lui  R-K un raport  complet asupra situatiei. Imposibil - a replicat R-K, birocratul desavirsit - imposibil pentru ca datele sunt incomplete. In 30 Noiembrie, feldmaresalul a cerut ca raportul sa fie  gata a doua  zi, sau… In  1 decembrie a  primit un  raport complet, cit de elaborat e greu de spus, ideea este ca Gartenberg mai avea de platit inca 20.000 ruble Dar  Gartenberg a reusit  sa taraganeze, iar situatia era inca incerta cind rusii s-au retras ceva mai tirziu, in  aceiasi  luna. Peste  trei luni, in  februarie 1775  rusii, acum plecati, inca  ii trimiteau  mesaje  prin posta  lui  Gartenberg, si R-K  oberva  cat  de  greu  era  sa  determine  suma datorata. La inceputul primaverii lui 1774, feldmaresalul incerca  sa retina  cuprul  lui  Gartenberg in  interiorul  Principatelor; se  temea de traficul  clandestin  cu  aceste  monede  peste  granita  poloneza. Logic, actiunea  finala  a  rusilor  in  legatura  cu ele a fost sa interzica importul lor in Rusia.
 
   Cu  toate  acestea, o  anumita  cantitate a reusit sa  se strecoare peste  granita. De exemplu, in 1777 Spiridon Dubin, un taran bogat din districtul Kiev a fost gasit avand monede in valoare de 800  ruble. A fost  condamnat la  biciuire in public, iar banii au fost confiscati si trimisi la Moscova. Alte capturi - in  valoare de 1600 ruble - au fost facute in 1779 si 1780 tot din districtul Kiev, fiind trimise de asemenea la Moscova. In  1788 in timpul rebaterii  generale a vechilor monede usoare de cupru acumulate, s-a decis  si  rebaterea  monedelor  Sadagura  capturate, la o  rata de 16  ruble la un pud de  cupru. Piesele  moldovenesti  au fost considerate  ca fiind flanuri folositoare, astfel cele de 1 copeici au produs o copeica “acceptabila” si cea de 2 para o moneda de 2 copeici. Erau mai multe monede de 2 para decat cele de 1 para. Din ambele tipuri s-au produs monede in valoare de 1300 ruble, aproape de  100.000 monede  in total. Aceasta pare a fi o cantitate considerabila, dar in termeni comparativi era doar o picatura in masa monetara rusa, aceste suprabateri fiind destul de rare.
 
   Monedele  Sadagura au fost produse din bronz si cupru aliate pentru a fi folosite in tunuri, nu în monede. Metalul odata topit
si tras in fasii  era de  multe ori “recalcitrant” adica  buretos,  poros. Monedele  in sine erau produse ieftin si matritele erau de multe ori pastrate in uz chiar si dupa ce in mod normal ar fi trebuit sa fie schimbate. Efectul  cumulat este o moneda inferioara calitativ (exista atit de multe diferente minuscule pe cite poate  gasi un om  rabdator cu  o lupa).Desi  oamenilor  nu le placeau monedele lui  Gartenberg, au  continuat  sa le foloseasca  de-voie-de-nevoie  inca  mult timp. Rezultatul  este  ca o  piesa  bine batuta  in  conditie  buna  este  o mare  raritate. Unele  dintre  probe au un design frumos, sint bine batute, din material bun. 5 copeici  si  1 para  cu simbolul  cruciform  sint exemple  in acest  sens. Altele  sint mai putin rafinate. De asemenea majoritatea celor din argint au matrite elegante si sint batute cu grija. In ceea ce priveste  probele, exista  ipoteza ca cele  cu aspect bun vin din Sankt Petersburg. Altele mai slabe erau produsele lui Gartenberg.
 
  Emisiunile din argint sunt datate 1772 si 1773, dupa modelul obisnuit. Toate, exceptind 1 para din 1772, sunt din matrite bune, cu  ghirlande  deasupra celor doua scuturi ovale ale Moldovei si Valahiei. Acestea trebuie sa fi fost duse la prezentarea facuta
la Sankt  Petersburg. Paralele  mai brute  sint  probabil de la  monetaria  Sadagura. Marele Duce listeaza emisiunile din argint ca Novodel; Ilin, Tolstoi si Brekke le considera originale, adica bateri contemporane lui Gartenberg.
 
  Novodelul 5 copeici si 1 para s-au batut la monetaria Ekaterinburg, la inceput ca parte a productiei din 1856 a Novodelelor de clasa  a  doua  (imitatii  ale  monedelor  reale  facute cu  matrite noi). Aceasta  emisiune  se caracterizeaza prin matrite slabe si lucratura lipsita de finete. Foarte putine seturi s-au facut in 1856 cand matritele au fost create si doar patru seturi din aceleasi matrite au fost pregatite special pentru Expozitia din 1870 a  producatorilor  rusi. Dar pe o  perioada  de 20 de ani  alte seturi si piese  individuale  au  fost   pregatite   pentru   comenzi   separate.  In   1876   Marele   Duce  Romanov  a  vizitat  monetaria  din Ekaterinburg, care era  pe punctul  de a  fi  inchisa, dupa  150  ani de activitate  prolifica. A luat  cu el diferite matrite, inclusiv ale celor 2 novodele, lucru mentionat in lucrarea sa, “Corpus”. Proba originala de 5 copeici este foarte rara. Proba de 1 para, pentru care s-au facut  matritele  novodel  e  mai  putin  rara. Astfel ar fi  fost logic ca  mai multi  oameni sa  ceara (si deci sa se produca) novodele pentru 5 copeici decit pentru 1 para. Curios totusi, novodelul de 5 copeici este cel mai rar.
 
 
Make a Free Website with Yola.